Restauracja Biôłi Trus nad Jeziorem Węgorzyno to kuchnia kaszubska w autorskim wydaniu. Klasyczne receptury regionalne podawane są tu w tradycyjny sposób przez szefów Marcina Popielarza i Karola Kamińskiego. Od października do kwietnia restauracja czynna jest od piątku do niedzieli 13:00-21:00, od maja do września – codziennie 13:00-21:00.
Marcin Popielarz znany jest ze swego zamiłowania do kuchni polskiej w wydaniu regionalnym – opartej o lokalne produkty i receptury Kaszub, Kociewia i Żuław. Osobiście dobiera swoich dostawców, zwracając uwagę na najwyższą jakość żywności oraz sposób hodowli.
Na czele restauracji stanął Chef Karol Kamiński. Swoje wieloletnie doświadczenie zdobywał w kilku topowych trójmiejskich restauracjach, by ostatecznie przeprowadzić się do Warszawy i dalej rozwijać swoje kulinarne umiejętności w restauracjach Rozbrat 20 i Epoka. W tej drugiej przez 2 lata był zastępcą Marcina Przybysza. To właśnie on zaszczepił w Karolu chęć do odkrywania staropolskiej kuchni. Jako, ze sam pochodzi z Kaszub, w Leśnym Dworze stara się unowocześniać regionalne przepisy z szacunkiem do ich historii i składników. W kuchni ceni sobie porządek i dobra organizacje. Prywatnie miłośnik leśnych spacerów z psem i hiszpańskiej piłki.
Biôłi Trus swym wystrojem nawiązuje do toczącej się tu kiedyś historii i myśliwskich korzeni Leśnego Dworu. Jednocześnie nie brak tu nowoczesnych akcentów i odważnego łączenia różnych faktur oraz elementów wystroju. Ważną rolę odgrywają w nim żywe kolory krzeseł i różnorodne struktury ścian, które ocieplają całe wnętrze. Wysokie okna wychodzące na jezioro sprawiają, że jest tu jasno i przestronnie. Całości dopełniają zielone rośliny oraz gustowne meble. Biôłi Trus to z założenia miejsce niezobowiązujące i przystępne, w którym każdy może się poczuć jak w domu, do którego z przyjemnością się powraca. Restauracja położona jest nad jeziorem.
Proponowany Państwu w karcie restauracyjnej zbiór dań przygotowywany jest na wzór domowy i serwowany w sposób jak najbardziej tradycyjny. Nowe techniki kulinarne stosujemy wyłącznie w przypadku niepodważalnej korzyści dla smaku lub tekstury dania.
Nasze potrawy pojawiają się na tradycyjnych talerzach z lokalnych Zakładów Porcelany Stołowej „Lubiana”, a ozdobione są bogatym w kolorystykę wzorem kaszubskim. W takim otoczeniu pojawia się ponadczasowa potrawa, którą chcemy Państwa uraczyć.
Menu serwowane w formie a la carte stwarza przed gośćmi możliwość wyboru dań i bilansowania ich wedle uznania dodatkami i sosami. Oprócz tradycyjnej karty, restauracja proponuje menu dla dzieci.
Marcin Popielarz to utalentowany szef młodego pokolenia wywodzący się z Żuław Wiślanych, gdzie pasją do gotowania zaraziły go od najmłodszych lat mama oraz babcia. Doświadczenie zdobywał w Polsce i zagranicą, a największym wyzwaniem było dla niego stworzenie od podstaw w 2015 roku restauracji Biały Królik w Hotelu Quadrille w Gdyni, którą to z sukcesem prowadzi do dziś. Wśród wielu wyróżnień Marcina najważniejsze to dostanie się do finału konkursu San Pellegrino Young Chef 2018 jako jeden z trójki najlepszych młodych kucharzy na świecie.
Marcin chętnie eksperymentuje z tradycyjnymi potrawami, a swoich Gości lubi zaskakiwać nietypowym łączeniem smaków i nowymi odsłonami klasycznych dań, które znamy z dzieciństwa. Z pasją wynajduje zapomniane bądź mniej znane zioła, rośliny, które zgrabnie włącza w swoje kompozycje, dzięki czemu jego kuchnia poza walorami smakowymi ma także i te poznawcze.