O Wielkanocnych tradycjach i sentymentach rozmawiamy z Łukasze Miecznikowskim – Head Chefem naszej restauracji.
Z czym kojarzy Ci się Wielkanoc?
Wielkanocne święta to moje ulubione, gdyż przypadają wiosną, gdy na coraz więcej spędzamy czasu na zewnątrz, a przyroda budzi się do życia. Niemniej ważna jest dla mnie rodzina, zawsze w Święta staram się wygospodarować dla niej wspólne chwile zarówno przy stole jak i te aktywne.
Jakie są Twoje ulubione potrawy wielkanocne?
Jeżeli chodzi o potrawy wielkanocne, to uwielbiam kaczkę pieczoną w całości z jabłkiem i tłuczonymi ziemniakami. To coś, co doskonale pamiętam z rodzinnych świąt u Babci Wiesi, która mieszkała pod Warszawą. Inne wspomnienie to jaja faszerowane po polsku (na twardo z rzodkiewką i szczypiorem). Babcia robiła je z wędzonymi żebrami, smażone na maśle, były po prostu wybitne. Tak naprawdę mógłbym wymieniać bez końca wielkanocne potrawy, ale te najważniejsze to jeszcze gotowana biała kiełbasa z chrzanem, klasyczna sałatka jarzynowa i barszcz biały w moim przypadku gotowany na króliku.
Co zaserwujesz Gościom Leśnego Dworu podczas wielkanocnego śniadania?
Nasz bufet śniadaniowy jest bardzo bogaty, a w święta dodatkowo wzmocnimy go specjalnymi daniami takimi jak: domowy pasztet z dzika, terina z gotowanego kurczaka, pieczony schab z morelą, pastą jajeczną ze szczypiorkiem i właśnie jajami faszerowanymi po polsku. Nie zabraknie też ryb: śledź po kaszubsku, sielawa w occie i pasta z wędzonej makreli to kilka propozycji regionalnych. Pojawi się oczywiście także biały barszcz na zakwasie…
A co polecasz z wiosennej karty restauracyjnej?
Na pewno zupy: kaszubską rybną i szczawiową ze smażonym żółtkiem. A do tego królik w białym sosie z puree ziemniaczanym i sezonowymi warzywami lub tradycyjny zraz wołowy z czerwoną kapustą i pieczonym ziemniakiem. Dla wielbicieli ryb mamy z kolei łupacza w cieście piwnym z frytkami, zielonym groszkiem i surówką colesław oraz klasyczny filet z dorsza z kapustą i puree ziemniaczanym z chrzanem. Wśród deserów nie mam faworytów, lubię je wszystkie. Może akcent regionalny czyli karmelowy mus z rokitnikiem? Albo torcik z musu z białej czekolady z mango, melonem i białym biszkoptem? Nie mogę się zdecydować.
Jak byś ocenił aktualne wielkanocne trendy w gastronomii?
Myślę, że Polacy uwielbiają tradycyjne wyroby i dania, które serwuje się podczas Świąt. Dobra klasyka zawsze się obroni, dlatego nie ma sensu zmieniać tak ważnych dla nas wspomnień z dzieciństwa, smaku tamtych potraw i czasu spędzonego z rodziną. Nie znaczy to, że nie można delikatnie poeksperymentować…
JAJA FASZEROWANE PO POLSKU – PRZEPIS
składniki: jaja, szczypior, wędzony boczek, rzodkiewka, musztarda, koper, bułka tarta, masło
sposób przygotowania :
Jaja ugotować na twardo, delikatnie przeciąć na pół skorupki (uważać, żeby nie zgnieść skorupek). Jaja zetrzeć na tarce, dodać usmażony na chrupko, pokrojony bardzo drobno bekon, jak i resztę składników. Następnie połówki skorupek jaj faszerować masą, którą wcześniej doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Tak przygotowane jaja obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle (od strony farszu) do uzyskania złotego koloru.
Łukasz Miecznikowski
Head Chef w restauracji Biôłi Trus
Pochodzący z Gdańska, w branży już ponad 20 lat, głównie związany z Trójmiastem. Pasjonat gotowania, który uwielbia sprawiać ludziom radość tym, co podaje na talerzach. Dobrze czuje się w rozmowie z gośćmi na temat potraw i sztuki kulinarnej. Nie wyobraża sobie, że zajmowałby się czymś innym. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec, poza pracą spędzający czas na siłowni, sali bokserskiej lub na windsurfingu. Z Marcinem Popielarzem zna się od wielu lat, także z wcześniejszej pracy, tak więc wybór Łukasza na szefa kuchni w Leśnym Dworze przyszedł niejako naturalnie i został oparty na wzajemnym zaufaniu.