Kaszuby przyciągają przede wszystkim przez swoje czyste powietrze i malownicze krajobrazy. Jednak, pomijając piękno natury, osoby, które miały okazje nieco bliżej poznać ten region wiedzą, że warto również rozsmakować się w tamtejszej kuchni.
Wśród potraw charakterystycznych dla kuchni kaszubskiej, jest wiele takich, których nie zje się nigdzie indziej. Dominuje w niej prostota, dlatego wiele dań może przygotować nawet początkujący kucharz. Jednak jedynie ten, kto zna dokładnie tutejsze smaki, wie, jak przyrządzić wszystko, by smakowało tak, jak powinno. Ta część Polski wiąże się z bogatą historią i wieloma legendami, sama przyjemność poznawać je, kiedy na talerzu pojawią się te same dania, co kiedyś.
Co wyróżnia kuchnię kaszubską?
Przepisy kuchni kaszubskiej przekazywano z pokolenia na pokolenie. Dotąd panuje tu jest silne przywiązanie do jedzenia regionalnego. Delektując się poszczególnymi potrawami, można sobie wyobrazić, że te same jedli nasi przodkowie przed wiekami. Tradycja jest tutaj bardzo ważna. Kaszubskie menu może na pierwszy rzut oka wydawać się dość skromne. Wynika to ze specyfiki regionu. Mieszkańcy zajmowali się rybołówstwem i rolnictwem. Najważniejsze dania bazują na rybach, dziczyźnie, warzywach i owocach. Z jakimi potrawami możemy spotkać się najczęściej?
Wśród najbardziej typowych potraw jest zylc ze śledzia. Jest to rodzaj galaretki, w której zamiast tradycyjnego mięsa jest śledź. To odpowiednik galaretki z nóżek, jaką jada się w innych częściach Polski i podaje się ją jako przystawkę. Dalej są plince, czyli placki ziemniaczane. Można je jeść na słodko lub na słono bezpośrednio po przygotowaniu. Ale równie dobrze mogą być bazą dla innych potraw. Popularna jest też zupa z brukwi na gęsinie. Ze względu na sezonowe produkty, przygotowuje się ją po pierwszych przymrozkach. Z kolei na przednówku jada się inną zupę – dziadówkę. Jest to zupa na maślance z dodatkiem boczku smażonego na cebuli. Jednym z dań głównych jest ferkase. Powstaje na bazie kurzego mięsa i podaje się je z ryżem i sosem. A podstawowym deserem są ruchanki, czyli regionalne racuchy. Wymienione dania można znaleźć w wielu restauracjach, przykładem jest restauracja Biôłi Trus.
Ciekawostki o kuchni kaszubskiej
Ponieważ Kaszuby są obszarem z bardzo długą historią i tradycją, najwięcej ciekawostek związanych z jedzeniem dotyczy przeszłości. Przykładowo od XVIII wieku korzysta się z ciasta listowego, czyli „ciasta francuskiego”. To tradycyjne kaszubskie ciasto rozpowszechnili Francuzi, którzy z Napoleonem przebywali w Gdańsku. Jeśli spojrzymy na kaszubskie menu, to bardzo popularna jest krelka w cieście listkowym czyli faszerowany filetami śledziowymi, grzybami i cebulką ziemniak zapiekany w cieście francuskim.
Sami Kaszubi mówią o sobie, że są ludźmi pogranicza, więc zarówno w ich zwyczajach, jak i kuchni, przewijają się wpływy różnych kultur. Warto też zauważyć, że Kaszuby leżą na dość rozległym terenie, a przez to różnią się i ich potrawy. Przykładowo w okolicach jezior mamy do czynienia z menu na bazie ryb w nich żyjących, a im bliżej morza, tym więcej na talerzu ryb morskich.
Pewne jest, że „Bez ryba i grzyba umarłby Kaszeba”.