22 kwietnia, w Leśnym Dworze mieliśmy okazji ugościć 40 Gości, którzy przyjechali do nas na wyjątkowe wydarzenie jakim była kolacja degustacyjna Ser i Wino.
Często powtarzamy, jak ważna jest dla nas tradycja i jak duża uwagę przykładamy do lokalnych produktów i wyrobów. Aby przekłuć słowa w czyny, postanowiliśmy tym razem zaprosić Gości na kolację, w której uczestniczyl lokalny produkcent serów Pan Tomasz Strubiński https://www.kaszubskakoza.pl/pl_PL/. Pan Tomasz przez cały wieczór opowiadał ciekawostki związane z produkcją serów, historie powstania gospodarstwa i zamiłowania do serowarstwa.
Chef Kuchni przygotował cztery wyjątkowe dania, których bazą były sery z Kaszubskiej Kozy, a nasz sommelier ( jednocześnie manager Gastronomii Leśnego Dworu) Wojciech Rudziecki sparował z nimi wyjątkowe wina.
Menu kolacji:
Ser I – Piwoszek/ konfitura rabarbar / King fisher sauvignon blanc
Ser kozi „Piwoszek”
Bardzo lubiany przez seromaniaków, ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający, na kulturach jogurtowych. W czasie dojrzewania jest moczony w piwie Porter, stąd jego niepowtarzalny smak i aromat, z lekką nutą goryczki piwnej i drożdży.
Ser II – Pijana koza /marcepan/ jeżyny / Bouchard Cotes du Rhone Rouge
“Pijana koza”
Miękki ser kozi dojrzewający, który dojrzewa w oparach nalewek i obłożony jest warstwą wytłoczyn po nalewkach. Jedyne na świecie połączenie sera kwasowo-podpuszczkowego z alkoholem. Delikatny złożony smak ze słodkawo-kwaskowatą nutą owoców.
Ser III – Koza z marmuru/ wołowina/ brioche / Purcari Nocturne Cabernet Sauvignon
„Koza z Marmuru”
Twardy, kozi ser podpuszczkowy , długo dojrzewający, w typie serów cheddar. Niezwykła marmurowa struktura, w dwóch odmianach – zielona (z algami) lub czerwona (z papryką).
Ser IV – Kozia rura / sorbet z jagody kamczackiej / Save Water Drink Riesling
„Kozia rura”
Świeży serek kwasowo-podpuszczkowy z mleka koziego.
Nasza wariacja na temat francuskich serów Buche de Chevre. Kozie Rury w przeciwieństwie do swych słynnych pierwowzorów sprzedawane są zawsze świeże, a nabywca sam decyduje o jej ewentualnym dojrzewaniu.
Warto chociaż raz w życiu spróbować śnieżnobiałej, łagodnej „Koziej Rury”, a jej delikatny smak, z wyczuwalnymi nutami kremowej słodyczy zapadnie w pamięć na długo.
Serwis wina na Sali odbywał się pod okiem kierownika gastronomii Krzysztofa Stenki oraz jego załogi. W trakcie wieczoru sommelier omawiał z gośćmi:
W programie pojawiły się takie wina jak:
Wszystkie te szczepy winogron czy też coupage’e w odpowiednim towarzystwie potraw wręcz uwielbiają kozie sery.
W trakcie wieczoru pojawiła się dodatkowa selekcja serów na stołach dla gości jako drobna niespodzianka. Goście po kolacji mieli również okazję kupić degustowane sery.
Tak więc, wieczór Sery i Wino to nie tylko dobre jedzenie i wspaniałe wina, ale też ogromna dawka wiedzy, przekazana w bardzo przyjemny sposób.
Powoli planujemy już kolejne wydarzenia w Leśnym Dworze – gwarantujemy kolejny wyjątkowy wieczór. Chcecie jako pierwsi otrzymać informacje o kolacjach? Napiszcie od nas!