Sulęczyno
+48 58 684 50 15
Stefana Żeromskiego 15, 83-320 Sulęczyno
english

biôłi trus – kaszubska restauracja nad jeziorem

RESTAURACJA

Restauracja Biôłi Trus nad Jeziorem Węgorzyno to kuchnia kaszubska w autorskim wydaniu. Klasyczne receptury regionalne podawane są tu w tradycyjny sposób przez szefa Marcina Popielarza.

Marcin Popielarz znany jest ze swego zamiłowania do kuchni polskiej w wydaniu regionalnym – opartej o lokalne produkty i receptury Kaszub, Kociewia i Żuław. Osobiście dobiera swoich dostawców, zwracając uwagę na najwyższą jakość żywności oraz sposób hodowli.

Dania podawane w restauracji Biôłi Trus, podobnie jak w siostrzanej restauracji Biały Królik w Gdyni, mają przede wszystkim zachwycać smakiem i przywoływać na myśl smaki dzieciństwa. Kuchnię cechuje tu prostota, przywiązanie do tradycji oraz kultura kaszubskiej gościnności i szczodrości.

MIEJSCE JAK ŻADNE INNE

Restauracja nad jeziorem

Biôłi Trus swym wystrojem nawiązuje do toczącej się tu kiedyś historii i myśliwskich korzeni Leśnego Dworu. Jednocześnie nie brak tu nowoczesnych akcentów i odważnego łączenia różnych faktur oraz elementów wystroju. Ważną rolę odgrywają w nim żywe kolory krzeseł i różnorodne struktury ścian, które ocieplają całe wnętrze. Wysokie okna wychodzące na jezioro sprawiają, że jest tu jasno i przestronnie. Całości dopełniają zielone rośliny oraz gustowne meble. Biôłi Trus to z założenia miejsce niezobowiązujące i przystępne, w którym każdy może się poczuć jak w domu, do którego z przyjemnością się powraca. Restauracja położona jest nad jeziorem.

NA SWÓJ WŁASNY SPOSÓB

Metoda

Proponowany Państwu w karcie restauracyjnej zbiór dań przygotowywany jest na wzór domowy i serwowany w sposób jak najbardziej tradycyjny. Nowe techniki kulinarne stosujemy wyłącznie w przypadku niepodważalnej korzyści dla smaku lub tekstury dania.

Nasze potrawy pojawiają się na tradycyjnych talerzach z lokalnych Zakładów Porcelany Stołowej „Lubiana”, a ozdobione są bogatym w kolorystykę wzorem kaszubskim. W takim otoczeniu pojawia się ponadczasowa potrawa, którą chcemy Państwa uraczyć.

Menu serwowane w formie a la carte stwarza przed gośćmi możliwość wyboru dań i bilansowania ich wedle uznania dodatkami i sosami. Oprócz tradycyjnej karty, restauracja proponuje menu dla dzieci.

A LA CARTE

Tradycja na nowo

Marcin Popielarz to utalentowany szef młodego pokolenia wywodzący się z Żuław Wiślanych, gdzie pasją do gotowania zaraziły go od najmłodszych lat mama oraz babcia. Doświadczenie zdobywał w Polsce i zagranicą, a największym wyzwaniem było dla niego stworzenie od podstaw w 2015 roku restauracji Biały Królik w Hotelu Quadrille w Gdyni, którą to z sukcesem prowadzi do dziś. Wśród wielu wyróżnień Marcina najważniejsze to dostanie się do finału konkursu San Pellegrino Young Chef 2018 jako jeden z trójki najlepszych młodych kucharzy na świecie.

Marcin chętnie eksperymentuje z tradycyjnymi potrawami, a swoich Gości lubi zaskakiwać nietypowym łączeniem smaków i nowymi odsłonami klasycznych dań, które znamy z dzieciństwa. Z pasją wynajduje zapomniane bądź mniej znane zioła, rośliny, które zgrabnie włącza w swoje kompozycje, dzięki czemu jego kuchnia poza walorami smakowymi ma także i te poznawcze.

Kontakt

restauracja@lesnydwor.pl

+48 58 684 50 16

Zarejestruj się, aby otrzymywać ekskluzywne oferty

Będziesz otrzymywał wiadomości e-mail z ofertami i promocjami.